Leírás
Durumbúzából készült töret A reformkonyhában sokoldalúan elkészíthető. Főzés: kétszeres vízben 15 percig. Párolt zöldségekkel, hüvelyesekkel kiegészítve köretnek, főételnek egyaránt alkalmas.
A tört búza, ismertebb nevén bulgur a közel-keleti és a török konyha egyik alapvető hozzávalója. A bulgur két fajtájval rendelkezik: nagyobb, fél-egész búzaszemekből álló formában, valamint apróra tört, búzadarához hasonló állagban is kapható – az előbbit köretként fogyasztják, az utóbbit saláták és főtt ételek elkészítése során alkalmazzák.
A bulgur egészségügyi hatásait tekintve jobb választás a rizsnél. Magas rosttartalma mellett gazdag E- és B-vitaminokban, vasban és egyéb ásványi anyagokban. Kalóriatartalma megegyezik a rizs tápanyagértékével, azonban alacsonyabb a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig rövidebb idő alatt elkészül.
Elkészítési javaslat:
Kisebb szemű bulgur vásárlása esetén a gabonaterméket leforrázuk és leszűrjük, a nagyobb szemű bulgurt fogyasztása előtt néhány percig főzni szükséges. Ha a főzés időtartamát 10-15 percre nyújtjuk, tarhonya-állagú köretet kapunk – amennyiben a kásaszerű állag elérése a célunk, kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel a bulgurt a főzés során, majd hagyjuk állni 30 percig.
A bulgurból készíthetünk bulgursalátát (például a Közel-Keleten ismert tabullehet vagy kisirt), ízesíthetjük zöldfűszerekkel és petrezselyemmel, de pirospaprikás, paradicsomos ízesítéssel is kiváló. Alkalmazhatjuk desszertek alapannyageként is, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel ízesítve, joghurtba áztatva pedig megfelelő alternatívát jelent a zab helyett.
100 G NYERS TERMÉK tápértéke:
- Energia: 360 kCal (1500 kJ)
- Fehérje: 12,5 g
- Élelmi rost: 8 g
- Szénhidrát: 69 g
- Zsír: 1,75 g