Leírás
A ghí igazi felhasználási területe az ájurvédikus gyógyászat és konyha. Sütésre, főzésre kiválóan alkalmas, valamint az ájurvédikus masszázsban és a különböző pancsakarma terápiákban is szerepet kap. A tradícionális indiai élelmiszer, a tehén tejéből köpült vajból készül.
A ghí készítés eljárása során a vajból minden könnyen romló komponens eltávozik. A vaj felforralása után elpárolog a nedvesség nagy része. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a megolvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg. A habot leszedve és a fehér alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí.
Az előállítása azért alakult ki, mert a trópusi környezetben nem volt megoldható a hűtés, és ezzel az eljárással az eltarthatóságot érték el. A hevítéssel a tejfehérje is és a tejcukor is elválik, majd a maradék zsiradék képezi a ghít (ghee-t).
Felbontás után hűtőben tárolandó, és 3 hónapon belül fogyasztandó.
Származási hely: Egyesült Királyság